Tunang awal, kahwin awal?

Dayana Z | Tuesday, December 20, 2011 | 5Comments |
Assalamualaikum :) ,
It has been quite long since I've written something from the heart.
Hmm, macamana nak start off ni.
Well, dekat Facebook, blogs, sekarang ramai betul yang post pasal kahwin awal, comel-comel betul kisah dorang kan. Semalam Dayana pergi kenduri kahwin cousin Ibu, two hours drive to Tg. Karang, then another two hours back. Penat whoaa drive jarak jauh lagi-lagi drive jalan dalam bandar area Kuala Selangor. Balik tu tido -_-' .  But at least now I literally know where SM Sains Kuala Selangor is, yeayy :) . Jauh perjalanan, luas pandangan (err betul ke ni?) . Comel betul tengok pengantin. Pengantin perempuan semalam, student juga.
Sekarang ni pula sedang hangat diperkatakan (skema BM) Dena Bahrin, student UIA, 19 tahun, kisah tentang pertunangannya yang sweeeet idaman semua, teehee. Unik kisah Dena sebab parents diorang yang pertemukan. Rasulullah SAW bersabda, keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa. Jadi, sebelum buat apa-apa, lebih baik minta izin dan pendapat parents kita dulu insyaAllah diberkati.

Kisah tunang awal, kahwin awal ni memang bagus, elakkan maksiat yang dah banyak kat muka bumi ni.
But as for me, macam parents Syiqin jugak, my parents say that, degree harus diutamakan dulu.
Parents Syiqin kata, lepas majlis graduation tu nanti kalau nak nikah malam tu nikah lah. Teehee. My mom agrees with this statement. If I think about it, it is a big challenge when you have to handle both your studies, and then yourself plus your husband. Memanglah, kita tak rasa kita bersedia sampailah hari yang datang, but I prefer to do things one by one, step by step. Don't get me wrong, it is not that I am against it or anything. I love the idea of having someone protecting and caring for you besides your parents and your siblings, especially bila dekat overseas kan. Muahaha. But maybe for me, because I know that I only have a year and a half left with my family, and then I'll be flying off to UK, insyaAllah, why not make the most of the time that I have. Lagipun, buat masa sekarang ni, I want to build up strength, go in deeper about the knowledge of Islam, nak belajar jaga diri sendiri dengan baik dulu, kukuhkan hubungan dengan family sendiri dulu, baru boleh do the same with your soulmate later on, dengan harapan insyaAllah, bila kita jaga diri kita, kita akan dapat orang yang menjaga dirinya juga. Kalau kita yakin dengan cinta Ilahi, kita tak perlu yang lain. Lagipun, masanya tak sesuai lagi. Kahwin untuk tambah ilmu, iman dan amal, bukan sebaliknya.
Ehem ehem, PETRONAS pun tak bagi kahwin okayy, pftt.
Tunang sahaja boleh, kata En Zafril. Tapi kita pun sendiri tak tau bila datangnya jodoh kita kan :) , jodoh tu rahsia Allah, macam rezeki jugak, semua orang ada bahagian, dan jalan cerita masing-masing. Haha, I'm not even a professional, I wonder why am I talking about this, but yeah, this is just my opinion. For a real good story you guys should try and read Ustazah Fatimah Syarha's book, titled Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul. Thanks to DJ who recommended the book to me and thanks to Syiqin who stressed on how good it is that I HAVE to read it until she bought it for me :D .

Oh yeahh, En Zafril dah nak tukar kerja :( , good luck En Zafril in your new work field. Us students will surely miss you! Walaupun baru kenal En Zafril, tapi En Zafril memang fatherly betul dalam menjalankan tugas. Datang melawat KDU semata-mata nak advice pasal results :') . Haihh, takde dah nak gurau-gurau dengan kawan-kawan KDU. Sobs. 

So, I'll be graduating at the age of 23, which I think is the most suitable time, later on, to think about this marriage stuff :) . 23 is not too early or too late kot, kan? HAHA. Takut ouh pikir pasal ni. Brrr~

Bak kata Amalina, lagu Michael Buble - Haven't Met You Yet.
(or maybe she has but she hasn't noticed ;) , teehee)

Keep on blogging peeps!
Teehee.

5 comments:

  1. tapi bila da 23 nanti..mesti pk kerja je dulu...=D

    ReplyDelete
  2. ehh. cop cop. En Zafril dah nak tukar kerja ? department lain eh ?
    ALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :(

    ouhh. just so u know sayang,
    Dena Bahrin tu kawan akak juga.
    cousin kepada Warda :)

    ReplyDelete
  3. nice entry babe .
    haha depends on cmna kita bawak diri kan . huhu

    ReplyDelete
  4. same goes to me , tringin nak kawen awal . but skang ney byk benda perlu settlekan dlu :')

    Hihi

    ReplyDelete

Take some time and leave a comment, I greatly appreciate it.

 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Dayana Zahari | Design by #KieraRashidDesign