Start dah dapat assignment!

Dayana Zahari | Friday, July 29, 2011 | 13Comments |
Assalamualaikum :) ,

This blog is updated bila ada masa and ada mood je,
Baru minggu pertama kelas bermula secara full, without MKM practices, essay homework and assignment dah dapat dah.

Siapa kata amek arts senang? Meh nak bantah sket, huhu. Yelah, masa lepas PMR dulu, siapa dapat straight A's je mesti lebih potensi nak masuk aliran sains tulen kan? Semua berebut nak Sains. Kalau tak semua pun, memang majoriti macam tu.

Tapikan, walaupun Dayana amek Economy, Maths, Accountancy and Physics, 2 Arts subject and 1 Science, sebab amek Physics tu je, sekarang ni dah dikategorikan under A-Level Science student. Haha, baru ingat nak dapat gelaran Arts student ;) - ngade2.
Dayana rasa, belajar Economy dengan Biology lebih kurang je susah dia. Yes, economy takde lab report, tapi terms dia, and the facts memang kena tau, kalau nak lagi hebat memang la kena updated dengan the world's economy. Bila masuk kelas, dengar ada yang hebat-hebat cakap pasal ekonomi dunia ni, mulalah rasa blur sebab kurang ilmu pengetahuan pasal isu semasa, haihh :P . Ni yang kena usaha lebih sikit ni, tapi takpe, like I have said to the Petronas officer interviewing me, there is always room for improvement.
-Tiba-tiba teringin nak jumpa balik officer tu nak cakap terima kasih sebab bagi peluang dapat scholarship ni :) .
Accounting pulak memang kena faham, and buat banyak practice, insyaAllah okay.
Physics dah dapat assignment dah pasal cathode-ray oscilloscope, we are given 2 weeks to complete it.
Maths, macam biasa lah, bila Add Maths masa sekolah menengah kita ni kurang kukuh, memang kena put in extra effort lah.
Inilah lumrah kehidupan, bila kita ni jenis yang susah sikit nak faham, kena lah lebih usaha, kalau kita dah faham, usaha lebih jugak, lagi lah baik betul tak?
Yang penting usaha rajin and tawakal !

2 days of holiday!

Dayana Zahari | Monday, July 25, 2011 | 5Comments |
Assalamualaikum :),
It is so relieving finding out that A-Level KDU students batch 711 got 2 days of holiday after a few weeks of 15 hours in college every day. But those 15 hours - and maybe more for the seniors , are totally worth it.
MKM went great, the crowd loved it, they even stood up when we performed. I really am amazed at how our seniors, with the help of a few lecturers made this event for charity an incredible thing. Quite worried for our turn next year, but we should be able to pull it off just like they did. Early preparation would help a lot.

Sempat lagi tangkap gambar masa kemas dewan :) 
Sunday was awesome ;) .
I've never went through that,
and loved every part of it. 

Minggu & Malam Kebudayaan Melayu

Dayana Zahari | Friday, July 15, 2011 | 9Comments |
Assalamualaikum :) ,
Dah lama tak mencoret rintihan hati dekat sini, cehh, -_-'.
Hmm, sekarang busy memang tak menahan, ni pun sempat online sekejap sebab ada waktu free takde kelas.
Dekat KDU ni, computer centre dia besar, kalau tak dapat online sebab takde computer memang tak logic lah sebab banyak je computer yang free. MAC pun ada, tapi tu untuk students Mass Comm kott :) .
Bila dekat sini, pandang kiri kanan, (macam ayat choral speaking) asyik tengok orang pakai Mac je, huhu terpengaruh betul :D.
Takpelah kan, PETRONAS kasik RM 3,500 untuk allowance laptop, so why not grab the best that Apple has to offer, haha, kalau expenses yang lebih sikit tu, boleh je tambah kan, cuma, VAIO pun lawa jugak senanye :) . Tapi Mac ni exclusive laa, hehe. Hmm, ppe pun, study hard for A-Level dlu, baru pikir laptop. Maybe it'll be more useful during my degree nanti kan.

Malam Kebudayaan Melayu KDU dah nak start. From 18th to 23rd July 2011.
The gala night will be held on the 23rd July. On that night, our batch, July intake 2011 will be doing a choral speaking performance, but this time, it wont be like a normal 'school based on rules and regulations' choral speaking. The tickets are sold at RM 50.
Publisiti for this year pun lagi gempak from the last years, that is what I've heard.
The money is for the charity, and the performances are all by members of the Malay Cultural Society, including me.

So, yeah, been very busy practicing.

Hand mime performance led by Mr Jaya will be on the opening of the MKM.
Tak sabar :) , hand mime best haha.. Unique - jarang jumpa :) .
Tapi sayang, ibu abah tade opening tu, tak dapat tengok hand mime.

Hello college life !

Dayana Zahari | Saturday, July 09, 2011 | 5Comments |
Assalamulaikum,
lamanya dah tak bercerita dekat sini :) .
Haaihh, rindu zaman free bila online and blogging dulu.
Hmm, but time runs and waits for no one. Is that even correct?
Whatever.

Malam ni malam Sabtu pertama kat sini, selalu balik daripada practice Choral Speaking + Hand Mime for Malam Kebudayaan  Melayu, dah pukul 10, balik je terus siap-siap nak tidur. Pernah jugak balik malam Rabu haritu, kemas-kemas, tukar susun atur bilik, maklumlah, dapat tingkat 16, takkan taknak belajar menghadap scenery kat luar ;) heheh. -Pastu sekarang dah terpaksa bawak table lamp sebab lampu tak cukup terang, haihh...

Masuk je KDU, minggu pertama terus ada practice until night untuk Malam Kebudayaan Melayu, yang bestnya, we have a chance to do Hand Mime yang sangat3 menarik, jarang kot jumpa :D . Best sangat, and as first timers, Mr Jaya Kumar said we are quite good ;) . Hee, puji diri sendiri sket. Choral speaking pulak, banyak yang kena buat sendiri, tapi ok la :), masa ni la nak kenal satu sama lain.
Yang sedihnya, practice amek masa sampai 23rd July, habis plan nak keluar tengok Harry Potter on the 16th, sedih sangat :( sebab dah janji. Tapi tak tau nk ckp cne dah, redha jelah kan.

Esok tak boleh keluar rumah, apa la agaknya nak buat dalam condo ni,
Sterling condominium,
facilities, and everything semua alright, sebab condo baru a few years je rasanya.
Nampaknye, susah la dah nak update macam-macam kat sini, hari-hari pun pasni mesti penat, dengan homework plus new subjects that I have to take up, so this early weeks kena lah focus betul-betul !

Just can't wait bila dah normal activities start as in like assignments semua, masa tu lah baru paham betul-betul life in college / pre-university, busy tu, kena lah jugak, kalau tak busy nanti taktau nak buat apa kan.
But I just hope, I have weekends to spare.


I have decided on taking Economics, Accounting, Physics and Maths.
As Maths is always compulsory to achieve an A for many universities, and then economics and accounting are very much related to my degree course that I should pursue which is Accounting and Finance.
I am very happy that I could continue Physics though and avoid Law and History. I prefer something to understand, rather than things to be memorized, so yeah, I hope this will be the best choice, insyaAllah :) .


First day waiting for the 8.15 a.m. bus to KDU UC . -pakai warna gelap sebab nak hand mime. haha. habis seminggu baju gelap je. tersimpan semua yang pink2 purple bagai :P . 
Lepas ni, kena bus 7.15 a.m. dah because of Economics class.
 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Dayana Zahari | Design by #KieraRashidDesign