Bersyukur dengan sekecil-kecil perkara.

Dayana Zahari | Saturday, January 21, 2012 | 17Comments |
Entri ini ditujukan khas buat manusia di luar sana yang sempurna fizikalnya.

Pernah ke kita rasa cukup dengan apa yang kita ada?
Saya percaya yang ramai diantara kita sedar dan bersyukur dengan nikmat Ilahi, alhamdulillah. 
Tetapi berapa banyak kali kita bersyukur dan berapa banyak kali pula kita merungut?

Kalau nak cakap pasal bersyukur ni memang boleh cakap pasal macam-macam, sebab kita patut bersyukur dengan SEMUA yang kita ada. Iman, tubuh badan, sifat kita, hati dan perasaan, harta benda dan macam-macam lah lagi. 
Cuma, bila cakap pasal bersyukur, mesti ramai yang akan fokus ke arah harta benda, betul tak? Correct me if I'm wrong.

Cuba kita melihat dengan teliti, kita pandang dan kagumi ciptaan Allah, keluasan alam, hijaunya padang, birunya langit dan putihnya awan. Ambil masa walaupun sekejap, cuba untuk lihat satu-satu dan simpan dalam memori. 

Khas buat yang berkaca mata, masih ingatkah kita bagaimana kita dapat melihat dunia tanpa bantuan sepasang lens tu? Masa tu pernah kita rasa kagum dengan mata yang diberi oleh Allah, mekanisme yang tak ternilai hebatnya. Bila kita dah pakai spec, tanpa spec tu kita nampak kabur je, samar-samar. Masa tu lah kita baru rasa nikmatnya mereka yang masih dapat melihat dunia jarak jauh tanpa memakai cermin mata kan?
Mula lah bermonolog dalaman,
"Macamana lah dulu bila aku tak pakai spec ni? Kalau aku tau macam ni, aku elak betul supaya tak payah pakai spec ni, aku nak jaga mata aku, mata yang Allah bagi."
Bersyukur juga pabila kita dapat melihat warna dengan cerah dan terang, kerana ingat, ada segelintir rakan kita yang tidak berpeluang.

Habis cerita pasal mata, Dayana yakin kebanyakan dari kita tak ada masalah pasal telinga kan?
Bandingkan kisah rabun dan tidak sempurna mendengar, mestilah lebih ramai yang rabun.
Dayana cuma nak pesan,

"Awak, sekarang ni saat awak dapat mendengar dengan sempurna, every detail, every bit and at every corner, awak dengarlah. Dengarlah perkara yang baik-baik. Dengar sebelum awak dikurangkan deria mendengar, atau lebih teruk tak dapat mendengar langsung. Tuntutlah ilmu, jelajahlah dunia dengan deria-deria yang Allah bagi ni. Macam basic kan, Allah bagi lima deria. Tapi ingatkah kita nak bersyukur setiap hari dengan deria yang kita anggap basic ni? Bila sakit mula lah nak merungut, tapi sakit tu sikit je dibandingkan dengan kesempurnaan mekanisme tubuh badan, percayalah."

Trust me, I know. I can't remember how my ear used to be like when it was totally perfect. Why? Because I thought that everyday I was going to hear and could listen perfectly well. It didn't seem like a big matter back then. I didn't REALLY listen. Now I want you guys to do what I didn't. 
LISTEN, carefully, perfectly WHILE YOU CAN. Deep in my heart, I still pray someday I can have the normal hearing again.
There are reasons why I am going through all this, I know. I learn a lot from this, alhamdulillah.
I just don't want to burden my parents though. They seem worried, and I know they'll bring me to the specialist again.
Nahh it's not that bad. Jauh sekali kes kecemasan.
It is not that I want to give up. No, but I don't think much can be done. It's just an on and off thing. I can hear, don't worry ;)! I admit, there are times I'd cry when I start to not hear well again, most of the time is when I have flu, which is so very often nowadays.
But I cry not because of the pain, I cry because before October 2011, I wasn't fully aware of this amazing gift Allah gave me. 

I am not down at all :) , I still can hear.

Lihatlah dunia dan ciptaan Allah yang indah sebelum tidak boleh melihat.
Dengar sekeliling, dengarlah perkara yang baik-baik, sebelum tidak sempurna mendengar.
Manusia jarang bersyukur dengan nikmat yang ada, jarang sekali menikmati yang ada sebelum hilang. Bila 
hilang, mula cuba mencari dan mengingati semula apa yang pernah menjadi kurniaan Ilahi. 
Ingatlah, setiap nafas yang dihembus adalah atas redha Allah SWT.

University of Bath Robotic Engineering Challenge

Dayana Zahari | Saturday, January 14, 2012 | 6Comments |
Assalamualaikum, Bon Apres-midi! That is French for good afternoon by the way :) .

Well, Ms Chee was in the lift with a few of us the other day and she asked if we took Physics. She wants at least a few girls to join the Bath Robotics Challenge, and yeah, without any previous experience with robots, building OR programming them, I signed up my name with John and Alicia in the same team as they wanted three in a group. 

Then I went to print the details of the competition, 

The learning objectives of the UoBREC are:
- Robotics engineering
- Mechatronic engineering design
- Engineering programming for control
- Sensor and motor integration
- Teamwork and communication

Well, maybe we can ace the teamwork and communication part, other than that, errr?

This looks cute :D !

The aim is to design, build and program a robot that will complete the fastest lap around a circuit.
It will be done in approximately 3 hours, including 30 minutes at the beginning for introduction to Bath and the challenge. 30 students studing A / AS levels, WITH AN INTEREST IN ENGINEERING. Ideal for students studying Maths and Physics. No prior experience of Robotics is needed - this part comforts me a little.
The main challenge -
line following using light sensor, mechanical design for fastest motion and software design for accurate motion control.
All the equipments will be provided there and then.
The competition will be held in LHE, KDU University College, on Monday, 16th January.

Okay now I am freaking out.
It is CLEARLY stated there, 'with an interest in engineering'. Okay great, I like Physics but I was never into engineering, or maybe I thought so. 
Apa kejadah pulak student yang nak pursue a degree in Accounting and Finance pergi join Robotics ni :P. 
Macam takde kerja kan? Hehe.
Tapi, Ibu kata why not, discover and explore. Yeah, the wonders of life.

I know it may end up badly, tapi doa-doa jelah tak memalukan diri nanti. Huhu, at least biarlah ada rupa bentuk dan boleh la jugak bergerak. I joined for the sake of participation and experience. Then at least I know what is robotics all about. I should ask my brother, Hazim more about this robotics stuff since he joined competitions few years back. 

Note to self, 
There is always a first time to everything.

Best New Year Present Ever!

Dayana Zahari | Friday, January 13, 2012 | 2Comments |
Assalamualaikum and Helllowww everyone!
It has been quite a hectic start of 2012.
My college days started off with tests, which alhamdulillah I have done quite well and I've improved quite a lot especially for Physics and Economics.
Syukur alhamdulillah, gembira tak terkata. All the studies during the holiday paid off. I just have to keep it up though, and not get easily distracted by these few things playing around in my head.
Apparently the new timetable has got something to do with it. I wonder if it is a coincidence or fate, my whereabouts and all.

At first my timetable had one hour of Mathematics in the morning and two hours of Accounting after solat Jumaat. Then, Ms. Angeline agreed to shift the Accounts class to other days. Yelah, siapa nak kelas hari Jumaat sampai petang, dah biasa tahun lepas habis before solat Jumaat :D, lagipun mesti ramai yang nak balik.
Leaving one hour of Maths.
Somehow Ms. Grenall got to know about the ONLY one hour class most of us have, (except History, Chemistry and Law students), so she decided to shift the Maths class as well. Bila Ms. Grenall bagitau tu rasa macam nak menjerit kegembiraan je :P. Alhamdulillah alhamdulillah. HEHE.
The idea of having 3 days of break each week is simply indescribable. Extended weekends!
Tapi sekarang tengah ragu-ragu pulak. Nanti banyak sangat rehat pulak, kalau dekat Sterling boleh ke study?
Dushh, risauuu. Tapi tak apalah, the KEYWORD HERE IS DISCIPLINE.


Remember what Soaring The Eagle has taught us ;).
The program's input helped Song become good friends with us all now.

InsyaAllah, this year started off and shall continue to be blessed by Allah the Almighty. 
 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Dayana Zahari | Design by #KieraRashidDesign