Sesak nafas.

Dayana Zahari | Monday, August 31, 2015 | 1Comments |

Menuntut ilmu itu suatu jihad.

Menuntut ilmu di luar negara apatah lagi. Rasa jihadnya tu, meruntun jiwa.

Kali ni harus aku bermujahadah dengan lebih lagi. Tahun akhir menanti. Dah nampak dah cabaran, duri-duri. Ada yang terang-terang, ada yang masih tersembunyi.
Dua tahun pertama telah kuharungi, tetapi ruang penambahbaikan tetap ada.

Orang yang phobia dengan sunyi nak kena campak masuk hall. Hall yang pintu berat kalis bunyi. Tahniah. Maka hati perlu diisi, supaya tidak kosong, membunuh dari dalam.  Hati perlu dibasahkan dengan kata-kata pujukan daripada Ilahi.

Lembut, keras, lembut, keras.
Nak bentuk hati pun susah. Nak kena sesuai ikut keadaan pun ya jugak. Sesak nafas.

Nak jadi kakak, menuntut kesegaran jiwa.
Bangunlah jiwa, cepatlah segar.

Simptom Demam Denggi

Dayana Zahari | Friday, August 21, 2015 | 3Comments |
Sebenarnya saya sendiri tengah demam, so macam tertanya-tanya apa simptom demam denggi. Makanya, terima kasih Google dan website NHS UK.

Simptom denggi akan merebak dalam lingkungan masa 4-10 hari selepas terdedah kepada virus denggi. Antara simptomnya ialah:

  • Demam, suhu mencecah 40C (104F)

dan sekurang-kurangnya dua lagi simptom berikut:

  • Sakit kepala 
  • Sakit belakang mata 
  • Lenguh-lenguh sendi 
  • Muntah-muntah atau mual 
  • Kelenjar bengkak 


Kanak-kanak mungkin ada rash sekali dengan demam.
Rasa penat tu perkara biasa dalam proses untuk sembuh daripada demam denggi.

Sekian, harap kita semua dijauhkan daripada demam denggi.

Hati kental.

Dayana Zahari | Thursday, August 20, 2015 | 3Comments |

My brother would call me hati kental.
What does it exactly mean, I am not too sure, but he refers to a few incidents like once I put my hand on the hot stove after being told not to do so, then I didn't cry. Hati kental. Or when my cat went missing they say I didn't cry then too.

Funny how even if I want to reduce that part of me, Allah shapes the situation that I have to go through to make myself even more 'hati kental'. Like even if I have diagnosed myself to have a trauma of being alone, 'tick-tock-tick-tock', but in plan is that I have to live on campus in a single room, alone, in my final year. Tick tock tick tock.
Hati kental.

Konon.

I guess it is either kentalkan hati or undergo acute depression.

Pilihlah.

Personaliti Kucing

Dayana Zahari | Tuesday, August 18, 2015 | 4Comments |

Ini kucing saya, nama dia Moji.
Moji kucing Persian.

With the few cats that I have had before, I can say Moji is one of those cats that only makes a noise when she really needs to. Tak tahu is it Persians or memang moji je yang memang senyap macam ni.
Sebelum ni kalau bela domestic cats selalu juga dengar bunyi. Moji payah, dia buat bunyi bila nak keluar daripada bilik - nak suruh tolong buka pintu, or bila dia nak lari daripada orang nak angkat dia.
Moji tak suka kena angkat, panas agaknya bulu tebal.
Moji memang suka tidur, yang ni memang trait of Persian cats.

Sebenarnya, saya sangat amazed dengan ciptaan Allah yang bergelar haiwan, sebab diorang pun Allah cipta ada personaliti tersendiri. Kalau pengembala unta pun akan cakap untanya lain semuanya. Mengembala unta dan kambing especially, melatih kita untuk deal dengan karenah manusia sebenarnya. Movie series bertajuk 'Omar Series' ajar saya benda ni.

Manusia yang terlampau ramai pun dah lain-lain, haiwan pun Allah cipta unik setiap seekor walaupun nampak sama dimata kasar kita. Amazing kan!

Subhanallah :)

Senarai PEMENANG Segmen: Kuih Raya Kegemaran Saya

Dayana Zahari | Friday, August 14, 2015 | 12Comments |
Tanpa membuang masa, berikut merupakan pemenang Segmen: Kuih Raya Kegemaran Saya!
Sila ke entri INI untuk check nombor penyertaan anda. 

Pemenang Hadiah: Next UK Just Pink eau de parfum (10ml) from Dayana




Pemenang Hadiah: 2x Hot Perfume's Pewangi Kereta dan 1 instant shawl from Kiera



Pemenang Hadiah: Ted Baker Body Wash Set from Sofina




Pemenang Hadiah: 2x Kimchi 250g from Dapur Kimchi


Sila tuntut hadiah anda dengar menghantar nama, alamat dan phone number anda kepada e-mail saya iaitu dayana.az93@gmail.com

Terima kasih daun keladi daripada kami!

Senarai Peserta Segmen: Kuih Raya Kegemaran Saya

Dayana Zahari | Friday, August 14, 2015 | 2Comments |
Terima kasih kepada mereka yang sudi join segmen kami!
Best sangat dapat baca kuih kegemaran awak-awak semua. Semua kuih/biskut tu unik. Menunjukkan betapa kreatifnya masyarakat kita ni dalam membuat biskut.

Disertakan senarai bagi menyemak no. link blog anda untuk cabutan random.org. di entri selepas ini.

1. http://adna2029.blogspot.com/2015/07/kuih-raya-kegemaran-saya.html
2. http://yoorinmelacolea.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html
3. http://jmbelog.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
4. http://www.aimisyahirah.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html
5. http://duniamrsrongoks.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
6. http://bajuwarnacoklat.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
7. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html
8. http://muslimahsejati96.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
9. http://nonasani.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
10. http://nanakimie.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html
11. http://zahiyazainuddin.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html
12. http://lobaksusue.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
13. https://misssnotes.wordpress.com/2015/07/30/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya/
14. http://gadeez-dec.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
15. http://dorayakino.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
16. http://www.azhafizah.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html
17. http://rianalittlecuties.blogspot.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html
18. http://www.kisahpondokkecil.com/2015/07/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
19. http://eyjalukman.blogspot.com/2015/08/kuih-raya-kegemaran-saya.html 
20. http://inilamanbelogsaya.blogspot.com/2015/08/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
21. http://www.cekgunorazimah.com/2015/08/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
22. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2015/08/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
23. http://stnrsyfh.blogspot.com/2015/08/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
24. http://naz2317.blogspot.com/2015/08/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
25. http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/08/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
26. http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com/2015/08/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
27. http://myemosaid.blogspot.com/2015/08/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
28. http://mutiaralife.blogspot.com/2015/08/kuih-raya-kegemaran-saya.html 
29. http://kasihkuamani.blogspot.com/2015/08/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html 
30. http://jombercontest.blogspot.com/2015/08/segmen-kuih-raya-kegemaran-saya.html

Suzuki Swift Malaysia Mega Roadshow

Dayana Zahari | Friday, August 14, 2015 | 1Comments |
Semalam, nampak kereta favourite colour dekat rumah jiran, lepas tu terus Google berapa harga Suzuki Swift sekarang ni. Tiba-tiba terjumpa Suzuki Swift ada roadshow and promotion di Mid Valley Megamall, and it is the last one for this period. Pergi tengok, nak survey kereta, konon abang pakai kejap sambil tunggu saya habis belajar.

Harga Swift full spec, 76k+, tapi sekarang ada promotion RM5000, dan dapat iPhone 6 kalau beli dekat Mid Valley. Kami ingat dah nak sign dah, tapi bila dia minta slip gaji, hehe, tak boleh la sign lagi sebab belum lagi kerja for 3 months.
Sabarlah duhai hati. Masa yang sesuai akan datang. 

Sekarang saya tak jadi driver pun sebab kereta Saga FLX Abah kereta manual. Dah nak dekat setahun ni tak drive. Oh well. 

Ada lagi tak peminat Swift dekat sini, comment la dekat kotak di bawah :)!


Segmen: Kuih Raya Kegemaran Saya Telah TAMAT! Update Hadiah

Dayana Zahari | Friday, August 14, 2015 | 3Comments |
Alhamdulillah tamat sudah segmen kuih raya kegemaran saya.
Dah lambat sangat ni, tapi minta maaf Dayana tak dapat nak baca lagi entri semua sebab sibuk balik kampung, dah setahun tak balik kampung and jenguk family.
Sekejap lagi Dayana keluarkan list dan cabut undi di random.org untuk tahu siapa pemenangnya ya!
Oh ya, dan hadiah daripada Sofina ialah:



Haa memang special betul set Body Wash by Ted Baker. All the way from England!

Total Pageviews Mencecah 3000

Dayana Zahari | Friday, August 07, 2015 | 7Comments |
Total pageview blog semalam 3019 page views, dan yang peliknya dalam 2000+ dari Israel.
Tak pasti apa yang jadi, sebab view of each entry takde pula yang mencecah 2000 atau beratus-ratus sampai boleh total 2000. Tapi 'audience' aja yang tunjukkan 2000+ views from Israel.
Ada sesiapa yang boleh tolong explain or pernah alami perkara macam ni?
Pelik-pelik je.



Saya Nak Masuk Bloglist Lyssa Faizureen Bulan Ogos 2015

Dayana Zahari | Thursday, August 06, 2015 | 1Comments |

Blog saya mengenai personal ideas, random stuff, and basically what I go through as time passes by. I hope to inspire those who read my blog, but this bit is the toughest!
Ada juga giveaway untuk support blogger lain, dan peluang kepada diri sendiri untuk memberi.

Macam mana dapat 2000+ page views dalam sehari?

Dayana Zahari | Thursday, August 06, 2015 | 5Comments |
Logik ke ni blog ni dapat dekat 3000 page views in one day?
Peliknya. Tiba-tiba aja melonjak macam ni.
Dahlah dah lama tak update sebab busy ber-JOM (kem predeparture pelajar UK dan Ireland).

Ada sesiapa lagi yang alami perkara ni tak?


Segmen: Kuih Raya Kegemaran Saya

Dayana Zahari | Wednesday, August 05, 2015 | 33Comments |
Entri Melekat Seketika

Assalamualaikum semua.
Kali ni Dayana, Kiera dan Sofina nak buat segmen sempena hari raya yang bakal menjelma inshaAllah. Kenapa segmen kuih raya? Sebab nak ambil kesempatan sempena raya ni rasa nak kenal semua jenis kuih yang ada di Malaysia, kalau semua orang share boleh la tahu and boleh cari resipi untuk cuba!
Hadiah kali ni inshaAllah eau de parfum Next UK Just Pink daripada Dayana, 2x Hot Perfume's Pewangi Kereta dan 1 instant shawl from Kiera, 2x Kimchi 250g from Dapur Kimchi dan something special from Sofina.


Segmen ni tak susah pun, hanya memerlukan beberapa langkah.

1. Buat post bertajuk Segmen: Kuih Raya Kegemaran Saya, letak banner di bawah dan link ke blog post Dayana.



2. Letak gambar kuih raya favourite anda dan bagitau nama, kalau nak cerita pasal kuih tu pun boleh, kalau tak pun takpe.
3. Follow blog Kiera, blog Sofina dan Dayana.
4. Like FB Page DapurKimchi.

Pemenang akan diumumkan melalui random.org.

Hadiah setakat ini:
1. Next UK Just Pink eau de parfum (10ml) from Dayana
2. 2x Hot Perfume's Pewangi Kereta dan 1 instant shawl from Kiera
3. Soon to be revealed from Sofina
4. 2x Kimchi 250g from Dapur Kimchi

Kalau sesiapa nak join sponsor pun boleh, boleh tinggalkan contact details di ruang komen di bawah.

Tarikh tutup: 5 Ogos 2015, 11.30pm GMT+8.

 
© Copyright 2015 | All Right Reserved to Dayana Zahari | Design by #KieraRashidDesign